Sos sojowy – marynata fermentowany, wytwarzany z ziaren soi, prażonego ziarna ryżu lub pszenicy, wody natomiast soli. Jest to jedna spośród najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej, w tym momencie żywy i w kuchniach tradycji zachodniej. Ziarno soi jest mielone tudzież gotowane spośród prażonym ryżem bądź pokruszoną pszenicą zaś w następnej kolejności mieszane z grzybami kōji (Aspergillus oryzae względnie A. sojae) i podobnymi mikroorganizmami. Po dwuletniej fermentacji otrzymuje się ciemną, przezroczystą, aromatyczną ciecz, którą poddaje się filtracji. W związki od kraju pochodzenia, szczegółów receptury tudzież dodanych przypraw marynata nabiera różnej konsystencji oraz smaku. W kuchni chińskiej jest gęsty a słony, indonezyjskiej – wiotki tudzież słodki, japońskiej – nadzwyczaj chudy oraz słony. Sos sojowy jest jednym spośród najdawniej znanych sosów przyprawowych. Wraz z rozprzestrzenianiem się buddyzmu z Chin stał się słynny w całej Azji Wschodniej. W XVI wieku, po dodaniu ziaren zbóż, otrzymał znaną teraz postać, i w XVII wieku kupcy holenderscy sprowadzili go aż do Europy. W Japonii był zastępowany za sprawą otrzymywany w drodze fermentacji ryb marynata rybny (uoshōyu – produkowany w tym momencie jedynie w Azji Południowo-Wschodniej), gdzie stanowił jedną spośród podstawowych przypraw. Zobacz szczegółową ofertę naszego e-sklepu internetowego z składnikami azjatyckimi na glony do sushi.